Angiv mindst 3 bogstaver
Luk
Mine favorit publikationer

Du har 0 publikationer i dine favoritter

Fra værft til vækst

Med en samlet eksport på 250 mia. kr. om året er de maritime erhverv – også kaldet Det Blå Danmark – landets største eksporterhverv.

De maritime erhverv tegner sig for 22 pct. af den samlede danske eksport og er desuden et af de mest globaliserede erhverv med en eksportandel på hele 70 pct. af omsætningen. Erhvervsklyngen for den maritime sektor har desuden vist sig dygtig til at omstille sig fraprimært at være domineret af værftsindustri til i dag at servicere store dele af den danske offshore-sektor med specialskibe- og udstyr.

Det gælder fx de tidligere værftsbyer Aalborg og Frederikshavn, hvor nogle af de største virksomheder tidligere var med til at bygge kæmpestore stålskibe, men stigende international konkurrence betød, at værfterne måtte lukke. De har, i lighed med Lindøværftet på Fyn, omstillet sig, så mange virksomheder i dag producerer udstyr til skibsbranchen og andre erhverv, og desuden ventes servicering af havvindmølleparker, dekommissionering af boreplatforme og stigende verdenshandel at blive markante vækstområder i de kommende år.

Styrkepositioner skaber vækst

Danske virksomheder kan bryste sig af at være blandt de førende i verden, når det kommer til pumper, enzymer, fødevarer, maritim service, medicin – og meget andet.

I fem nye analyser går regionerne tæt på resultater og potentialer i nogle af de eksisterende og fremtidige styrkepositioner i Danmark: Maritime erhverv, robotter og automatisering, fødevarer, bioøkonomi og life science.