Angiv mindst 3 bogstaver
Luk
Mine favorit publikationer

Du har 0 publikationer i dine favoritter

Hvem er hvem på Nordals?

 Analyse af befolkningen, arbejdspladser og boliger på Nordals viser, at der er stor forskel på borgerne i de seks hovedbyer, hvad angår indtægt, boligstørrelse og uddannelsesniveau.

De, der tjener mest, bor i Stevning, de bedst uddannede bor i Holm, mens Oksbøl har den højeste andel af borgere i beskæftigelse.

Det viser en analyse af menneskene, boligmassen og uddannelsesniveauet i de seks hovedbyer på Nordals. Analysen af nordalsingerne skal bruges til at understøtte de kommunale planer om at øge turismen og den generelle udvikling på Nordals, der har været præget af en forholdsvis stor fraflytning i årene efter finanskrisen.

– Nordals er via Danfoss og Linak et stærkt internationalt orienteret område, hvor folk fra hele verden kommer til. Men det er også noget af det smukkeste, vi har. Der er varierede skove, enge og strande, og vi skal have gjort meget mere i de kommende år, for at flere får øjnene op for området som et attraktivt ferie- og bosætningsområde, siger Erik Lauritzen (A), borgmester i Sønderborg Kommune.

Mange med erhvervsuddannelse

Over de seneste fem år er befolkningstallet på Nordals gået tilbage med 7,4 pct. sammenlignet med en tilbagegang i hele kommunen på 1,7 pct.

I november 2017 finansierede Sønderborg Kommune derfor en hvidbog med en samlet plan for, hvordan man kan transformere Nordals fra industriområde til natur- og oplevelsesområde. Blandt andet arbejder kommunen på at realisere et nyt stort ferieresort mellem Himmark Strand og Universe Science Park.

– Hvis projektet bliver en realitet, kan det betyde op mod ca. 400 arbejdspladser, som primært vil bestå af servicejob og arbejdspladser inden for bygge- og anlægsbranchen. Derfor er det glædeligt, at vi nu kan se, at op mod halvdelen af borgerne i den erhvervsaktive alder har en erhvervsfaglig uddannelse, siger John Lohff (K), regionsrådsmedlem og medlem af Udvalget for Regional Udvikling i Region Syddanmark.

Både turisme og bosætning

Målet med indsatsen er at få Nordals til at fremstå som et sammenhængende natur- og oplevelsesområde for turister, men også som et attraktivt og smukt bomiljø som alternativ til storbymiljøet i Sønderborg by.

 

 

FAKTA

– byerne

på Nordals

  • Nordborg er centrum for områdets arbejdspladscentral. Sammenlignet med de andre byer er der en høj andel af etageboliger og lejeboliger, men også en del fraflytning.
  • Guderup er den næststørste by ift. indbyggere og arbejdspladser og har haft større tilflytning end fraflytning. Dog er en høj andel af ældre og få nyfødte med til at trække befolkningsudviklingen den anden vej.
  • Svenstrup har haft et positivt fødselsoverskud de seneste fem år, men også fraflytning.
  • Oksbøl har ligeledes mistet borgere trods et positivt fødselsoverskud. Oksbøl har den højeste andel af borgere i beskæftigelse.
  • Stevning er Nordals’ yngste by, når det gælder gennemsnitsalder. Her er der høje hustandsindkomster og fødselsoverskud, men lavere ejendomsvurderinger.
  • Holm består udelukkende af parcelhuse og rækkehuse. Størstedelen er indbyggerne ejer deres bolig, og det gennemsnitlige uddannelsesniveau er højt.