Samfundsøkonomiske konsekvenser af uddannelsesniveauet i Sydvestjylland

Rapporten Samfundsøkonomiske konsekvenser af uddannelsesniveauet i Sydvestjylland er udarbejdet af det samfundsøkonomiske konsulenthus Højbjerre Brauer Schultz på vegne af Region Syddanmark som udmøntning af Region Syddanmarks arbejde for at styrke uddannelsesniveauet i Sydvestjylland, særlig hvad angår universitetsuddannelser.
Baggrunden for analysen er, at uddannelsesniveauet i Sydvestjylland (kommunerne Esbjerg, Fanø, Tønder og Varde) er lavere end i resten af Region Syddanmark og gennemsnittet af hele landet. Samtidigt oplever Sydvestjylland i disse år et såkaldt ”brain drain”, hvor mange unge søger universitetsuddannelser uden for Sydvestjylland, men ikke vender tilbage til Sydvestjylland efter endt uddannelse. Unge med universitetsuddannelser fra andre dele af landet flytter kun i begrænset omfang til Sydvestjylland.
Rapporten belyser udviklingen og konsekvenserne for den økonomiske velstand og velfærden i Sydvestjylland. Herunder belyses nyuddannede kandidaters mobilitet efter endt uddannelse, de aktuelle udfordringer for offentlige og private arbejdsgivere i forhold til at rekruttere højtuddannet arbejdskraft, samt konsekvenserne for produktionsværdi, offentlige indtægter og beskæftigelse.